Τρέχει η βαλβίδα του θερμωσίφωνα;

Εμφανίσεις: 98062

 

Πολλές φορές στον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα παρατηρείται το φαινόμενο να δακρύζει η βαλβίδα ασφαλείας όταν ζεσταίνουμε το νερό μέσο αντίστασης. Άλλες φορές στάζει περισσότερο άλλες λιγότερο. Διαβάζοντας και τους όρους εγγύησης επώνυμων κατασκευαστικών οίκων βλέπουμε ότι μας παρακινούν να αποχετεύουμε το νερό από πιθανή διαρροή της.

Για το παραπάνω φαινόμενο έχουν ειπωθεί πολλά και ορισμένοι καταναλωτές μπαίνουν στη διαδικασία της αντικατάστασης της συσκευής τους χωρίς αυτή να χρειάζεται ενώ πολλοί τεχνίτες (από αυτούς που τα φτιάχνουν όλα) βγάζουν συμπεράσματα όπως ότι  δεν είναι καλό αυτό το προϊόν πάρε το άλλο γιατί σε αυτό τρέχουν οι βαλβίδες και πολλές φορές επισκέπτονται τον πελάτη τους αλλάζοντας συνέχεια βαλβίδες  χωρίς να χρειάζεται....

Τελικά τι ακριβώς συμβαίνει;

Το σίγουρο είναι ότι την βαλβίδα οι κατασκευαστές την αναφέρουν σαν ασφαλείας. Άρα για να υπάρχει έχει σοβαρό λόγο και για να στάζει κάποιος παράγοντας στο δίκτυο είναι διαφορετικός ή λανθασμένος.

Για να βρούμε την λύση αρκεί να καταλάβουμε τον σκοπό της ύπαρξης της.

Σκοπός:

Τοποθετείται στην είσοδο του κρύου νερού και έχει 2 ρόλους:

Α) σαν ανεπίστροφο, ώστε το νερό να εισέρχεται προς το καζάνι και να μην εξέρχεται. Με τον τρόπο αυτό κάθε φορά που κλείνουμε τον γενικό διακόπτη του νερού δε  μας αδειάζει  η αποθηκευμένη ποσότητα του ζεστού νερού λόγο απορρόφησης από την σωλήνα του κρύου.

Β) για να προστατέψει την συσκευή όταν για κάποιο λόγο η πίεση εσωτερικά στο δοχείο φτάσει επικίνδυνα την πίεση αντοχής του υλικού οπότε και η συσκευή θα σκάσει.

Λόγοι για να δακρίσει η βαλβίδα:

Α) ο θερμοστάτης χάλασε και η παροχή του ρεύματος είναι μόνιμη. Κίνδυνος να σκάσει ο θερμοσίφωνας και να προξενήσει ζημιές σε όλο το σπίτι.

Β) η πίεση στο δίκτυο είναι μεγάλη και ζεσταίνοντας το  νερό μέσα στο θερμοσίφωνα δημιουργούμε τις ίδιες συνθήκες σαν να βράζουμε νερό με μακαρόνια στην ηλεκτρική μας κουζίνα με το καπάκι της κατσαρόλας κλειστό και να  απαιτούμε να μην βγει σταγόνα έξω. Το ίδιο ισχύει με το να φτιάνουμε Ελληνικό καφέ και να μην θέλουμε να φουσκώσει ποτέ αλλά το μπρίκι να κάθεται μόνιμα στη φωτιά.

Έλεγχος:

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να δούμε αν ο θερμοστάτης που τροφοδοτεί την αντίσταση κόβει στην θερμοκρασία που έχει ρυθμιστεί. Αν δούμε ότι δεν λειτουργεί τον αντικαθιστούμε.

Ελέγχουμε την βαλβίδα με τον εξής τρόπο. Ζεσταίνουμε τον νερό και την ώρα που αρχίζει να δακρύζει ανοίγουμε λίγο την βρύση μας από την πλευρά του ζεστού να φύγει μία ελάχιστη ποσότητα και συνέχεια την κλείνουμε. Αν κατά την διάρκεια του ανοίγματος με τις πρώτες σταγόνες η βαλβίδα ασφαλείας σταματάει να τρέχει και με το κλείσιμο ξαναδακρύζει καταλαβαίνουμε ότι τουλάχιστον δουλεύει καλά.

Λύση:

Μετράμε την πίεση στο δίκτυο μας και περιμένουμε να βρούμε 3 με 4 bar. Αν είναι περισσότερη τοποθετούμε έναν μειωτή πίεσης και τον ρυθμίζουμε στις παραπάνω τιμές.

Δεδομένου ότι τα υγρά είναι ασυμπίεστα, τοποθετούμε στον θερμοσίφωνα ένα δοχείο διαστολής κατά προτίμηση 8 ή 11 λίτρα. Αυτό έχει μέσα μεμβράνη με άζωτο το οποίο θα πάρει τις διαστολές και την αύξηση του όγκου του νερού όταν αυτό θα θερμαίνεται. Για το λόγο ότι μέσο του καζανιού του θερμοσίφωνου και των μπαταριών μας στο σπίτι η ζεστή σωλήνα με την κρύα ενώνεται, το δοχείο πρέπει να τηρεί της προδιαγραφές υγιεινής για πόσιμο νερό και να είναι πιέσεως στα 10 bar.

Έχουμε ήδη μειώσει την πίεση στο ζεστό νερό και παίρνουμε και την διαστολή της αύξησης του όγκου του νερού και καταλαβαίνουμε ότι έχουμε λύση το πρόβλημα μας.

Η βαλβίδες δεν τρέχουν ξανά. Το πατάρι μας είναι στεγανό. Πλέον κάτω από το θερμοσίφωνα τοποθετώ πράγματα.

Υπέρ:

Εκτός του ότι δεν στάζει η βαλβίδα του θερμοσίφωνα μου απολαμβάνω και μία πιο ήσυχη εγκατάσταση με λιγότερους κτύπους των σωλήνων όταν κλείνω τις βρύσες απότομα. Οι διακόπτες και οι βρύσες στο σπίτι καταπονούνται  λιγότερο.  Αυξάνω το χρόνο ζωής τους. Ο γείτονας δε διαμαρτύρεται όταν κάνω μπάνιο νυχτερινές ώρες.

Ερώτηση:

Γιατί δε συνέβαινε παλαιότερα να τρέχουν οι βαλβίδες;

Για τον λόγο ότι τα τελευταία χρόνια μπαίνουν στους μετρητές  της ΕΥΔΑΠ  ανεπίστροφα εξαρτήματα ώστε το νερό να έχει φορά μόνο προς το σπίτι και να μην γυρνάει στην κεντρική σωλήνα. Σκεφτείτε τι θα προξενούσε  η απορρόφηση και το άδειασμα της ποσότητας νερού που υπάρχουν στα καζανάκια μας και τους θερμοσίφωνες (με τα άλατα, τυχόν σκουριές, ρινίσματα από παλιές σωλήνες σε παλαιά κτίρια)  στην κεντρική σωλήνα του νερού που περνάει από το δρόμο. Σκεφτείτε τι νερό θα έπινε ο πιο κάτω ένοικος. Αυτό προστατεύει  το νερό της περιοχής από μόλυνση. Επιβαρύνει επίσης και το γεγονός ότι οι εταιρίες που μας δίνουν νερό δεν έχουν ανά περιοχή τρόπους να αυξομειώνουν την πίεση σε σχέση με την περίοδο, τη μέρα, την απαίτηση των κατοίκων στις  νυχτερινές ώρες και αυτό  έχει σαν αποτέλεσμα οι πιέσεις τα βράδια να είναι μεγάλες και ιδιαίτερα σε χαμηλά κτίρια ή ισόγεια. Από το "φαινόμενο'' της διαρροής της βαλβίδας δεν μπορεί να εξαιρεθεί ακόμα και ένας ηλιακός θερμοσίφωνας που βρίσκεται στο 8 όροφο πολυκατοικίας. 

Ενημέρωση:

Ενημερώνω  τον υδραυλικό μου που μου άλλαζε  βαλβίδες στο παρελθόν ή ήθελε να μου πουλήσει «ειδικό» δικό του θερμοσίφωνα ότι το έφτιαξα.

Προμηθευτής υλικών:

Πυλαρινός Κατάστημα

Χαλκίδος 16 Αθήνα τκ11143

Τηλ 210-2525070

Οικονομικά, αξιόπιστα και πάντα κοντά στον πελάτη από το 1972

 

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μία μελέτη που κάναμε σε ένα θερμοσίφωνα μίας επώνυμης εταιρίας.

Πήραμε έναν θερμοσίφωνα 60 λίτρα Glass με αντίσταση 4kw και τον βάλαμε στην πρίζα.

Τοποθετήσαμε τον θερμοστάτη στο τέρμα για να μην κόψει αμέσως.

Η πίεση του δικτύου μας μειώθηκε στα 3,5 bar περίπου και το νερό του θερμοσίφωνα είχε παγωμένο νερό πόλης, περιοχής Αθήνας, Άνω Πατήσια, και τον μήνα Απρίλιο.  (το αναφέρω για να καταλάβουμε την θερμοκρασία του νερού πριν το πείραμα).

Την έξοδο του θερμοσιφώνου δεν την ενώσαμε με κάποια ντουζιέρα ή βρύση. Απλά την ταπώσαμε. (άρα δεν έχουμε σωληνώσεις, δεν έχουμε καζανάκια που δεν κλείνουν τέλεια, δεν έχω απώλειες. Θέλω να δω σε μία τέλεια οικιακή εγκατάσταση στην Αθήνα αν θα τρέξει η βαλβίδα και σε πόσο χρόνο).

Έχω μαζί μου και 2 αδειούχους υδραυλικούς. Είπαμε σήμερα είναι η μέρα του πειράματος. (αυτοί όταν αγοράζουν θερμοσίφωνα ζητάνε θερμοσίφωνα από τον μαγαζάτορα που δεν τρέχει η βαλβίδα λένε. Ουδέν σχόλιον.....)

 Ο παρακάτω πίνακας τα μαρτυράει όλα. Σε 7 λεπτά και κάτι το μανόμετρο μου δείχνει 10 Bar.

H βαλβίδα ασφαλείας αρχίζει στάζει.

Για τον λόγο ότι δεν έχω άλλο φορτίο κατανάλωσης δεν έχω μήκη σωληνώσεων, δεν έχω πλαστικές σωλήνες και σπιράλ σύνδεσης που παίρνουν ανοχές και διογκώνονται, η βαλβίδα τρέχει και στάζει επικίνδυνα. 

 Το πείραμα επαναλήφθηκε βγάζοντας την εργοστασιακή βαλβίδα που είχε ο θερμοσίφωνας τοποθετώντας άλλες του εμπορίου με 2 κεφαλές, παλαιού τύπου 10-12, και τέλος με αρχαίου και επικινδύνου τύπου 12-14 που έχουν καταργηθεί αλλά κάποιοι δολοφόνοι τις πουλάνε ακόμα. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Σπάσαμε και το ελατήριο που έχουν εσωτερικά και δεν πετύχαμε τίποτα.  Όλες οι βαλβίδες έσταζαν και πίεζαν το νερό να βγει για να μην σκάζει το καζάνι δημιουργώντας έκρηξη.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τον πίνακα που τα δείχνει όλα. 
Διάγραμμα μέτρησης πίεσης βαλβίδας

 

 

 Αγοράστε το kit με το υδραυλικό σύστημα που τοποθετώντας το πάνω στον θερμοσίφωνα αφενός μεν σταματάμε την ανεπιθύμητη διαρροή του ασφαλιστικού και αφετέρου  εξασφαλίζουμε και αυξάνουμε τον χρόνο ζωής όλης της ύδρευσης της κατοικίας μας. Για παραγγελίες πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:
 

Comments

  • No comments found

Leave your comments